Pretraži...
VRH
Copy blog

Zaviri u COPY radionicu

Svake druge subote mi klasići u Copy radionici kod Snežane Marković imamo predavanje na temu pisanja kopija. Ovo je jedna od tih čekanih subota. Čekanja su lepa a i naše subote.

Ustala sam ranije, prošetala psa, doručkovala i već od 10 h radionica kreće. Ukućanima dala striktna uputstva da ne mrdaju, ne pričaju, ne jedu, ne šuškaju 6 sati jer je subotnji modul raspoređen u tri časa, a ja sam uvek bila posvećen i težak đak.

Naša učiteljica Snežana je kao i obično vesele kose, puna energije, osmeha, entuzijazma i one lude želje da nam što više prenese iz svoje dugogodišnje prakse na temu pisanja. Volim predavače koji vole i veruju u ono što predaju.

Nas 15 klasića se gledamo pospano preko zoom-a, srčemo kafu u svojim toplim sobama, neki još u pidžamama, a neki sede u kancelariji ili kafiću gde na miru mogu da prate predavanja.  

Sećaš li se onog osećaja kada žuriš u školu da vidiš svoje drugare?

Znam, bilo je to davno, ali priseti se tog jedva čekanja da im ispričaš sve novosti od jučerašnjeg viđenja i da se smeješ onako bezbrižno i ludo.

Moje drugariće ne znam uživo, vidim im samo glave preko ekrana, ali kao da već poznajem neke njihove navike, jer gledam njihove police na zidu, knjige, cveće, lampu.  Nekako me naš razred podseća na one filmove Lajanje na zvezde ili Šešir profesora Koste Vujića.

Eljena sa najlepšim imenom, Aleksandra svojom žustrinom me uvek podstakne da kažem ono što mislim, a Dragana je kao i svaka mila i draga. Stašu sigurno znaš, to je ona najmlađa i najluđa i sa njom je uvek zagarantovan super provod i smejanje. Miloš jedini „dečak“  u razredu ali prava drugarčina. Jelena tiha, ali odsečna i sa stavom, a Gorjana nas uči da u silnoj jurnjavi zastanemo, dišemo i uživamo u trenutku.

Marija moja družbenica iz klupe poljoprivrednog fakulteta, pa dve druge na slovo D: Danka i Danijela, dve Ivane, Ana… Za predsednika razreda glas dajem Martini, jer po mom ukusu za nijansu uvek bolje uradi domaći. I naravno ja, ona koja posle svake lekcije prva diže ruku i uvek ima neko pitanje.

Da li bi ih prepoznala kad bi se sreli negde na ulici?

Pa naravno! Silno bih se obradovala, a naročito onima iz drugih država. Dala bih im veliki „air hug“. Zajedno smo do sad prošli 3 modula, od prve lekcije kako napisati dobar naslov, preko odabira adekvatnog modela za copy (AIDA, AIDCA, 4P, PAR), pisanje informativnog sadržaja, storytelling-a, blog post-a, call to action…

Učiteljica nas već dobro poznaje, neke od pre sa svojih drugih radionica (Soulbiz memebership, Soulbiz ciljevi), a neke tek od ove godine. Upoznala je naš stil i uči nas da svakodnevno negujemo naše pisanje. Ponekad nas i grdi kada kasnimo sa domaćim zadatkom ali divim se njenoj posvećenosti i detaljnoj analizi naših kopija.

Najvažnija lekcija: Snežana nas uvek podseća da svako od nas ima svoj identitet, stil i način pisanja. Ono što je još važnije da ne brigamo i nikada ne gledamo jedni na druge kao konkurenciju.

Pa imali šta lepše nego kada radiš ono što najviše voliš – pišeš,  a tu jednostavno nema mesta ljubomori, laktanju i suparništvu? Jedni drugima smo samo potpora i podrška. Pa šta još više treba?

Sad znaš zašto je Copy subota najdraži dan budućih kopirajtera.

Markola

«

»

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *