Pretraži...
VRH
Decaf blog

Vodim te na bajkovito mesto na kafu

Legenda kaže da je Palićko jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado, pa je postalo slano.

Legenda kaže da je Palićko jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado, pa je postalo slano. Verovatnija je ona druga priča da je nekada na ovim prostorima bilo Panonsko more a jezero ostalo kao uspomena na njega.  

Obuci topli džemper, jer danas pijemo kafu na Paliću gde uvek pirka hladni vetar severa.

Nekada je jezero bilo banjsko kupalište sa lekovitom vodom i odvojena dva štranda, posebno za žene i muškarce. Danas su plivači retki, a intezivo se radi dugoročnom i ekološkom planu za čišćenju jezera. Uz obalu se gradi i akva park modernog dizajna, a u blizini ima interesantnih smeštaja sa welness i spa programom.

Obala Palića ima prepoznatljivu pejzažnu arhitekturu i cvetnu dekoraciju na kojoj bi joj pozavidele mnoge botaničke bašte. Uređeno šetalište, bele klupe i kitnjaste lampionke stvaraju osećaj prave romantične idile, pa nije ni čudo što se mnoge serije i filmovi ekranizovani baš ovde na obali ili u nekoj od starih luksuznih vila.

Popodnevne šetnje duž obale jezera ostala su tradicionalna avika Subotičana, da nakon nedeljnog ručka, rezervišu vreme za rekreaciju, vožnju biciklom ili obilazak ZOO vrta.

Martovsko popodne, +4°C, nije me omelo da popijem kafu na daskama Muškog štranda. Kafa je doduše bila ona iz marketa „za poneti“ a društvo joj je pravio nacionalni mađarski kutroškolač.

Kafa, reskav kolač, galebovi i zalazak sunca. Prava bajka.

Markola

«

»

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *