Pretraži...
VRH
Copy blog

Posle prvog kopija sve je lakše.

Želiš da budeš copywriter? | Markola: Copy & Decaf Blog

Napokon je počela COPY radionica (Klasa februar 2021), 5 meseci od momenta prijave.

Mali razred od 15 đaka. U prvih pola sata svaki đak prvak se predstavio kroz par rečenica. Nije loše da imati spreman kratak rezime o sebi kao i cilju upisa. Može i na licu mestu da se improvizuje (kao što sam ja) ali je onda srce u petama.

Mene je trema baš drmala. Glas mi je drhtao kao da držim predavanje po pozivu na međunarodnom seminaru. Svi klasići već imaju neki svoj biznis, pisanje za sebe ili druge i svako ima cilj što je u radionici.

Moj cilj je da postanem copywriter.

Prvi deo predavanja teoretski se sveo na pojmove Copywriting, razlikovanju funkcionalnosti od benefita, trigere…Pre ovako intezivnog i višečasovnog  kursa dobro bi bilo da se  naspavaš i psihički pripremiš. Pošto sam ustala u tri ujutro (komšiji od godinu dana rastu zubići) a i trema je u međuvremenu otišla, organizam mi je bio u blago latentnom stanju. Čuje ali ne reaguje.

Brzo je došla prva pauza, pa drugi deo i treći čas, gde sam se polako uhodala i živnula. Definisanje strukture  sadržaja koristeći AIDA, AIDCA, 4 P, PAR modela. Rezultate svoje doktorske teze sam obradila preko modela, pa je ovo vrlo interesantna stvar kako i tekst može da se formuliše služeći se modelima.

Radionica je dobra kada želiš dodatni čas.

Domaći zadatak vrlo interesantan. Napisati prvi copy o proizvodu kojeg se prvo setimo. Starbucks.

Sigurno misliš, pa to je super, oni imaju dobar sajt, super marketing kampanju. Ali šta napisati a da ne ukaljam zvezdu među kafama! Pisanje prvog kopija je postalo odjednom strašno jer reči i lekcije koja su se učile u radionicu kao da su isparile.

Zato, odlazim u Starbucks da oživim svoj copy.

Copywriter postaje kupac.

Ja kupac se spremila, pomalo namontirala za slikanje, povela ćerku i mamu kao moralne podrške. Bio je to prvi od onih toplih dana nakon zime, u duksu i jakni, red od 20 ljudi ispred kafeterije. Glava mi je tutnjala, misli su mi bile rasute kao zrna kafe, čas sam mislila o strategiji pisanja kopija čas o pripremi za sutrašnji sastanak oko doktorata, modeli…

Samo sam htela da zbacim sve te debele stvari sa sebe i obaveze, da udahnem malo sunca, zagrlim proleće i rasteram svu tu zavrzlamu u glavi. I naravno uživam u kafi.

I tako je nastao prvi kopi:

Probudi proleće u sebi uz Starbucks kafu, a onda i počasni tekst u Decaf blogu.

Markola

«

»

1 KOMENTAR

  • Sarita Kovacevic

    Markola , uzivam da citam ove tvoje tekstove , gledam kako raste i razvija se ovaj tvoj blog , vrlo opipiljiv i mirisan , prosto me mami da citam i pratim , otkrivam ….cestitam ti ❤️💐💐💐

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *