Pretraži...
VRH
Decaf blog

Iskoristi lockdown da popiješ kafu

Pogled na Prozivku

Svima nam nedostaje omiljeno mesto gde pijemo kafu. Ali možda ovaj lockdown možeš da iskoristiš da kafu popiješ na mestu gde retko ideš a koje nosiš u srcu. U Beogradu sam, sada već mogu da kažem,  provela veći deo života, međutim samo rodni grad može da stvori onaj osećaj da se opet vraćaš kući. Tako sam se i ja uputila za moju Suboticu.

Prozivka (deo grada) u kojem sam odrasla uvek je bila stambena zona, a sada je pravi urban i moderan kvart sa prelepim parkom, pijacom, kafićima, školama i vrtićima. Sve na jednom mestu. Volim da dok pijem kafu gledam sa prozora na moju ulicu. Nekada je ispred zgrade bila prostrana livada na kojoj smo igrali žmurke, a u daljini se njihala zlatna pšenica panonske ravnice. Danas geometri razmeravaju zemljište livade za budući moderan poslovni prostor.

Prijateljstvo za celi život

Moju prvu drugaricu Oljotinu (Valentinu) upoznala sam sa tri godine. Ona je dve godine mlađa od mene,  a pošto je živela na desetom spratu a ja na trećem stalno smo se jurile po hodniku. Danas u zgradi vlada mir i tišina, poštuje se striktno kućni red a tada je bilo sasvim uobičajno da se ori dečija cika i graja, lupa vratima i loptom.

Oljotina i ja smo sada velike, više ne jurimo po zgradi, vodimo ozbiljne razgovore. Ali i dalje se može čuti naš glasan smeh dok šetamo Prozivkom i žustro prepričavamo novosti iz vojvođanske provincije i velegrada.

Lepo je imati prijatelje sa kojima se smejemo.

Od moderne Prozivke šetnjom kroz Braća Radić ulicu stiže se u eru secesijke arhitekture. Trg Slobode, sa spomenikom Cara Jovana Nenada i dve fontane. Jedna je prava savremena atrakcija, izgrađena prošle godine po kojoj leti gackaju nožice male deca. Druga je biser grada Subotice napravljena od Žolnai keramike plave boje.

Stamena Gradska kuća, remek delo projektanata Marcel Komor i Dežea Jakab ponosno krasi grad. Njena unutrašnjost ukrašena je sa bezbroj šara stilizovanog cveta lale, srca, paunovog pera i vitražima, a sa tornja može da se osmotri panorama celog grada i oslušnu stihovi:

Ravnica pusta legla u meni

A toranj gradski stoji mi u srcu

Niko ne može više da mi pruži

Zato volim Suboticu….

“Zašto volim Suboticu” – Vladimir Erdeg – Meda

Markola

«

»

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *